Za zdrowie trzeba zapłacić wysoką cenę, a my mamy wybór i wolną wolę. Jest mnóstwo szkodliwych czynników, które negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia, należą do nich m.in. ilość chemii znajdującej się w żywności, sztuczne nawozy i wiele innych. Rolnicy w ostatnim czasie są zmuszani do prowadzenia gospodarki, w której toksyczność żywności wykracza wielokrotnie poza normy. Taką żywność, w ogromnej części otrzymujemy w marketach wielkopowierzchniowych, które już nie mają polskiego właściciela.


Lepszą opcją jest korzystanie z produktów naturalnych od rolników, którzy nie używają chemii i stosują naturalne metody uprawiania roślin. Pomocne w tym mogą być programy, dzięki którym dowiemy się jak produkować zdrową żywność i jak skrócić czas między konsumentem a rolnikiem. Pomocne w tym mogą okazać się programy takie jak:

  • Gospodarstwa życia– w ramach tego programu, który jest nieodpłatny są proponowane cykle szkoleniowe dla rolników. Można tam dowiedzieć się m.in. jak skrócić czas pomiędzy konsumentem a rolnikiem, zostaną również przedstawione korzyści wytwarzania zdrowej żywności (Więcej informacji na stronie Wsparcie Rolnictwa).
  • Wioski życia– to program zakładający założenie w Polsce ponad 2500 wiosek. Wioski będą ściśle współpracowały z rolnictwem, dzięki czemu odbudujemy naturalne przetwory na bazie naszych rodzimych receptur. Będzie to skutkowało tworzeniem zdrowych i trwałych przetworów, które wpłyną pozytywnie na zdrowie i odporność ludzi.

Stworzenie Zrzeszenia Świadomych Rolników pozwoli na wspólne opracowanie pomysłów, które później będą mogli wykorzystać ludzie, którzy przejrzą na oczy i będą chcieli wyjść z tzw. systemu. Warto stworzyć inspiracje m.in. w jaki sposób poprawić m.in. jakość żywności, koncepcje oszczędzania wody, wykorzystanie każdego kawałka ziemi, aby produkować jak najwięcej zdrowej żywności, jak zwalczać szkodniki naturalnymi metodami, bez używania chemii i wiele innych.